fbpx

LED rasvjeta štedi struju! (Saznajte koliko možete uštedjeti)

PODIJELI NA FACEBOOK
LED rasvjeta jedno je od najvećih otkrića otkada koristimo električnu energiju za osvjetljenje.
Električna energija je neophodna u suvremenom svijetu. Glavni je izvor napajanja za razne kućanske aparate bilo da se radilo o televizoru, računalu, perilici rublja, punjačima za mobitele i ostalim potrošačima bez kojih bi naš život bio nezamisliv.
Potrošnja struje jedan je od glavnih udaraca na mjesečni budžet i stvara poprilično velike troškove u kućanstvu svakog građanina.
Ušteda struje na LED rasvjeti
Ušteda struje na LED rasvjeti
Plaćanje troškova električne energije ne možemo izbjeći ukoliko želimo i dalje živjet u komforu i uvjetima koje priliče 21 stoljeću. Stoga smo uzeli jedan od glavnih potrošača u kućanstvima, RASVJETU i pronašli način na koji se mjesečni računi mogu drastično smanjiti.

LED rasvjeta:

LED žarulje učinkovitije su 90% u usporedbi od žarulja sa žarnom niti.

Što je to LED rasvjeta?

LED rasvjeta zasigurno je budućnost rasvjete u kućanstvu. Ova svjetla su jednako svestrana kao i druge vrste rasvjete u kućanstvu, ali traju mnogo dulje, što ih čini dobrim ekonomičnim izborom. Za razliku od žarulja sa žarnom niti, LED žarulje one ostaju hladne na dodir. Osim toga i razliku od Fluorescentnih svjetala, LED žarulje ne sadrže živu koja se može prosuti pri lomu, što ih čini sigurnijim izborom za kućnu uporabu.
LED rasvjeta u kućanstvu
LED rasvjeta u kućanstvu
LED žarulje služe za emitiranje svjetlosti i njihova učinkovitost je veća od žarulja sa žarnom niti. LED diode propuštaju električnu struju kroz mikročip, što uzrokuje osvjetljavanje sićušnih svjetlećih dioda.

ŽARNA NIT

LED RASVJETA

Žarulja sa žarnom niti
Žarulja sa žarnom niti
LED Žarulja
LED Žarulja

Izračun potrošnje električne energije

Kako bismo odredili koliko se električne energije troši u sat vremena, uzmemo npr. žarulju od 60 vata. Podijelimo broj vata za 1000 da biste taj broj pretvorili iz vata u kilovat. 60 W podijelimo s 1000 rezultat je 0,06 kW (kilovata).
Izračun potrošnje struje
Izračun potrošnje struje
Pomnožite broj kilovata s brojem sati koje će uređaj koristiti. Ako je žarulja upaljena 10 sati dnevno, pomnožite 0.06 kW za 10 kako biste dobili 0.60 kW/h. Što znači ako je žarulja od 60 W upaljena dnevno 10 sati, ona će koristiti 0.60 kW/h energije.
Ukoliko uzmemo u obzir najnovije cijene potrošnje električne energije u Hrvatskoj ispada da 1 kw/h košta otprilike 1 kunu.
Izračunom dobivamo da samo jedna žarulja u kućanstvu koja je upaljena 10 sati dnevno na mjesečnoj razini će koštati otprilike 18 kuna.

Usporedba potrošnje žarulje sa žarnom niti i LED rasvjete:

Žarna nit (60 W) jednaka je po potrošnji LED žarulje od (10 W).
Jedna žarulja sa žarnom niti (60 W) koja je upaljena dnevno 10 sati troši mjesečno 18 kuna. Dok LED žarulja koja baca istu svjetlost troši mjesečno samo 3 kune.

Isplati li se uložiti u LED rasvjetu?

Istražili smo cijene žarulja sa žarnom niti u Hrvatskoj i došli do zaključka da ukoliko trebate normalnu žarulju za svakodnevno osvjetljavanje prostora morat ćete izdvojiti do 5 kuna. S druge strane LED žarulje koje su u istoj kategoriji koštaju okvirno 25 kuna.
Ulaganje u LED rasvjetu
Ulaganje u LED rasvjetu?
Kada uzmemo u obzir mjesečnu potrošnju električne energije za LED žarulju (3 kune) i potrošnju žarulje sa žarnom niti (18 kuna) koje su upaljene dnevno 10 sati.
Ispada da će se ulaganje u LED žarulju isplatiti za najmanje 2 mjeseca s obzirom da joj životni vijek traje i do 25 puta više nego žarna nit.
Stoga vi sami procijenite dali se isplati uložiti sada za dugoročnu uštedu u budućnosti.

Jeste li se već prebacili na LED tehnologiju?

Komentiraj, reci nam svoje mišljenje!
PODIJELI NA FACEBOOK
Web stranica TRENDINATOR.HR koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje moguće korisničko iskustvo. Kliknite na gumb “Slažem se” kako biste se složili s politikom kolačića i uvjetima korištenja web stranice. Sve informacije o možete pročitati na Informacije o kolačićima i Uvjeti korištenja web stranice.
PRETPLATI SE…
…besplatno je!

Pročitajte prvi,
NOVE ČLANKE, OBJAVE I ZANIMLJIVOSTI