fbpx

Najmanja bića koja obitavaju na našem planetu

PODIJELI NA FACEBOOK

Koja su to najmanja bića na našem planetu? Jeste li si ikada postavili to pitanje? Ako jeste, danas ćemo ukratko odgovoriti na njega, a ako nekoga slučajno zaboravimo ili previdimo – ne zamjerite jer ovo zasigurno nije posljednji put da se dotičemo ovakve teme. Veoma male stvari oduvijek su privlačile našu pažnju kao i one vrlo velike upravo zato što su ispod ili iznad prosjeka, a dobro je poznato da je čovjek stvorenje koje se svemu drugačijem čudi. Danas je prilika da s nama istražite neke od ovih malenih bića koja nastanjuju isti planet kao i mi, ali ih ljudi upravo radi njihove veličine često ne vide. 

Najmanja bića koja obitavaju na našem planetu

Najmanja bića

Virusi su organizmi koji se smatraju najmanjima. Neki od njih smatraju se životinjama, a neki drugi koji su u nedostatku neke stanične strukture koje posjeduju stanice kod životinja, ne ubrajaju se među životinje. Rekorderi među virusima su Parvovirusi veliki su svega 20 nanometara koje je moguće vidjeti samo pomoću najjačih instrumenata koji su dostupni jedino profesionalnim znanstvenicima koji ih istražuju.

Najmanja bića - virusi

Bakterije su nešto veće od virusa, a najmanje među njima su mikoplazme veličinom manje od mikrometra.

Najmanja bića - bakterije

Žabica Eleutherodactylus iberia s Kube najmanji je vodozemac – velika (ili bolje rečeno malena) je nešto više od 9 milimetara.

Najmanja bića - žabica

Gmaz gekon ili stručnije rečeno Sphaerodactylus ariasae s Haitija dugačak je svega centimetar i pol.

Najmanja bića - gekon

Helenin kolibri smatra se najmanjom otkrivenom vrstom ptice, ali i najmanjom toplokrvnom životinjom uopće. Težak je manje od 2 grama i dugačak 4 centimetra.

Najmanja bića:

Helenin kolibri jedina je ptičica koja je u mogućnosti u trenutku zaustaviti let i letjeti uzvratno.

Mjesto najmanjeg netopira na svijetu zauzima životinjica pod imenom Kittijev patuljasti netopir (dug manje od 2 centimetra) koji je ujedno i najmanji sisavac.

Najmanja bića - netopir
Foto: Itsnature.org

Indonezijska ribica koja pripada obitelji šarana u odrasloj je dobi nešto manja od 8 milimetara što joj je priskrbilo titulu najmanje ribe na svijetu.

Foto: Spotmydive

Svi već znaju da je pas čovjekov najbolji prijatelj pa ne sumnjamo da ste upoznati i s onim najmanjim – Čivavom ili Chihuahuaom koja teži svega 1 do 2 kilograma.

Iako se obično pogrešno smatra da su najmanji konji poniji, to nije točno. Od ponija manji je patuljasti konjić čija visina u leđima iznosi manje od 90 centimetara. Iako veoma maleni, ovi konjići mogu doživjeti punih 30 godina, a radi svoje inteligencije ponekada ih se obučava za vodiče slijepih osoba.

Postoji li minijaturna životinjica za koju ste čuli, a mi smo je izostavili?

Komentiraj, reci nam svoje mišljenje!
PODIJELI NA FACEBOOK
Web stranica TRENDINATOR.HR koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje moguće korisničko iskustvo. Kliknite na gumb “Slažem se” kako biste se složili s politikom kolačića i uvjetima korištenja web stranice. Sve informacije o možete pročitati na Informacije o kolačićima i Uvjeti korištenja web stranice.
PRETPLATI SE…
…besplatno je!

Pročitajte prvi,
NOVE ČLANKE, OBJAVE I ZANIMLJIVOSTI