fbpx

Korgi – Umiljati pas kojeg ćete zavoljeti čim ga ugledate

PODIJELI NA FACEBOOK

Korgi je pasmina punog imena Velški korgi Pembroke prvobitno uzgajana za čuvanje stada ovaca i konja potekla iz Velike Britanije. Postoje još i Cardigan korgiji koji ne dijele podrijetlo s Velškima. Korgiji su inteligentni psići koji uživaju u aktivnostima iako se to možda ne bi reklo na prvi pogled. Danas su najpoznatiji kao kraljevski psi jer ih britanska kraljica uvijek ima nekoliko pored sebe upravo zbog njihove vesele naravi. Oni su obiteljska pasmina koje će uživati čak i u druženju s vašom djecom pa su tako dobar izbor i za obitelji s mlađom djecom.

Korgi

Korgi:

Cardigan korgiji su stariji skoro 2000 godina od Pembroke korgija.

Korgi je pasmina koja zahtjeva duge šetnje

Iako veoma prilagodljivi, ovo su psići s kojima ćete se morati baviti tijekom cijelog njegovog života vodeći ih u šetnju nekoliko puta nad ili se igrajući s njima u dvorištu. Korgiji su zapravo fantastičan izbor za svakoga, pa čak i za one koji nikada nisu imali psa, ali to žele. S obzirom na njihovu blagu narav neće biti teško izaći na kraj s njima čak i ako nemate iskustva u brizi za psa.

Korgi s djecom
Korgiji se odlično slažu i s djecom

Jedino što ćete svakako morati dati korgiju jest vaša ljubav, vrijeme i pažnja. To je pas koji kao i svaki zahtjeva socijalizaciju od malih nogu pa bi bilo dobro da ga još kao štene privikavate na druge ljude i djecu, ali i životinje ako ih imate. Ako ga na vrijeme počnete navikavati na sve ovo ne biste trebali imati nikakvih problema u ponašanju vašeg korgija. Slažu se i s mačkama, ali i manjim životinjama.

Karakteristike pasmine

Životni vijek: 12 do 13 godina

Visina: 25 do 30 centimetara

Težina: 11 do 14 kilograma

pas

Njega: Njegovu kratku i gustu dlaku potrebno je češljati, nokte im se reže po potrebi samo ako ih sami ne istroše u igri, bilo bi dobro četkati im zubiće barem jednom tjedno kako bi se izbjeglo nakupljanje bakterija. Ponekada provjerite uši vašem korgiju kako biste se uvjerili da je s njim sve u redu.

Zdravlje: Općenito, pasmina se smatra zdravom, ali ipak skloniji su nekim od ovih bolesti – displaziji kukova, progresivnoj atrofiji mrežnice, epilepsiji, očnoj mreni i Von Willebrandovoj bolesti (kongenitalni poremećaj zgrušavanja krvi).

Komentiraj, reci nam svoje mišljenje!
PODIJELI NA FACEBOOK
Web stranica TRENDINATOR.HR koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje moguće korisničko iskustvo. Kliknite na gumb “Slažem se” kako biste se složili s politikom kolačića i uvjetima korištenja web stranice. Sve informacije o možete pročitati na Informacije o kolačićima i Uvjeti korištenja web stranice.
PRETPLATI SE…
…besplatno je!

Pročitajte prvi,
NOVE ČLANKE, OBJAVE I ZANIMLJIVOSTI