fbpx

Slonovi: Najveće živuće kopnene životinje

PODIJELI NA FACEBOOK

Slonovi: Najveće živuće kopnene životinje

Najveće živuće kopnene životinje o kojima danas govorimo uistinu su posebni stanovnici Zemlje koji nas ne ostavljaju ravnodušnima. Slonovi se smatraju jednima od najintrigantnijih životinja s kojima imamo čast dijeliti planet. Ovi dugovječni divovi rekorderi su u mnogim stvarima pa su tako, osim što su najveće kopnene životinje i životinje koje mladunce u utrobi nose najdulji period – čak 22 mjeseca. Budući da su nas se ove životinje posebno dojmile, danas donosimo neke zanimljive činjenice o njima i njihovu životu koje će nam pomoći da ih još više cijenimo.

Najveće živuće kopnene životinje

Slonovi i njihove karakteristike:

Postoje dvije vrste slonova koje žive u Africi te jedna vrsta koja obitava u Aziji. Afrički slonovi visoki su oko 4 metra dok su azijski nešto niži pa su sukladno tome afrički i teži od azijskih, imaju veće uši i dulju surlu te su im leđa uvučena što je u suprotnosti s azijskim kojima su leđa ispupčena.

Najveće živuće kopnene životinje - Afrički slon
Afrički slon
Azijski slon

Možda najzanimljivija karakteristika ovih životinja jesu njihove kljove koje mogu dosegnuti duljinu od čak 3 metra i težiti do 100 kilograma. No to nije sve, tijekom slonova života kljove nastavljaju rasti nekoliko centimetara svake godine. Ovaj dio tijela izuzetno im je važan zato što ih koriste za hranjenje, pijenje i obranu. Možda najveća zanimljivost vezana za kljove slona jest to što su ove životinje ljevaci ili dešnjaci – kao i ljudi, a ona kljova koju slon više koristi prepoznaje se po zaobljenijem vrhu.

Najbitnijim dijelom tijela za slonove smatra se surla jer se u njoj nalazi više od 40 000 mišića koji slonu omogućuju da pomoću njih hvata predmete (toliko je precizna da njome slon može uhvatiti samo jednu jedinu vlat trave). Pomoću nje mogu čupati grane drveća, drobiti hranu, srkati vodu i prinositi je ustima. Surle koriste i u društvenom životu kao i za održavanje higijene budući da im služi kao tuš. (Da, i slonovi se tuširaju!)

Najveće živuće kopnene životinje:

U azijskim kulturama slon simbolizira mudrost, a životinja se smatra izuzetno inteligentnom – poznato je da ova vrsta tuguje za uginulim članovima obitelji.

Zubi slonova mijenjaju se tokom života svake jedinke, a starim slonovima polako počinju ispadati pa pred kraj života jedu samo mekanu hranu. Otkriveno je da slonovi zapravo umiru od gladi kada im ispadnu baš svi zubi jer više ne mogu jesti, ali kada ne bi bilo tako živjeli bi još dulje – možda dulje i od ljudi budući da im je životni vijek oko 70 godina, a često prijeđu i tu dob.

Najveće živuće kopnene životinje - slonica i mladunac

Ove velike životinje u životinjskom svijetu zapravo uopće nemaju prirodnih neprijatelja budući da su jači i veći od svih. Nimalo ne čudi da je njihov jedini neprijatelj čovjek. Nekada je slonovska populacija brojala milijune jedinki, ali danas se taj broj uvelike smanjio radi ubijanja ovih veličanstvenih životinja zbog njihovih kljova koje su se smatrale vrijednom sirovinom. Iako je danas lov na njih strogo zabranjen i osuđen, velika šteta već je učinjena i nije izgledno da će se stanje ikada više vratiti na staro.

Volite li čitati o slonovima?

Komentiraj, reci nam svoje mišljenje!
PODIJELI NA FACEBOOK
Web stranica TRENDINATOR.HR koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje moguće korisničko iskustvo. Kliknite na gumb “Slažem se” kako biste se složili s politikom kolačića i uvjetima korištenja web stranice. Sve informacije o možete pročitati na Informacije o kolačićima i Uvjeti korištenja web stranice.
PRETPLATI SE…
…besplatno je!

Pročitajte prvi,
NOVE ČLANKE, OBJAVE I ZANIMLJIVOSTI