fbpx

5 čudnih prirodnih pojava koje smo istražili

PODIJELI NA FACEBOOK

Poznato je da se Zemlja neprestano pomiče pa tako ne čudi da postoji ovih 5 čudnih prirodnih pojava koje smo danas istražili. Naš je planet čudesno mjesto na kojemu uvijek postoje neobične pojave i mjesta koja nas zapanje kada ih netko otkrije. Iako trebamo biti svjesniji svih zla koje ljudski rod nanosi svom jedinom domu i pokušati spriječiti ih, danas nećemo govoriti o tome već o prirodnim pojavama koje bi nas trebale podsjetiti na to koliko smo zapravo nebitni i maleni u odnosu na planet.

5 čudnih prirodnih pojava

5 čudnih prirodnih pojava koje intrigiraju:

Vražji toranj – Ovo prirodno zdanje nastalo je u Wyomingu u SAD-u, a zapravo se radi o vrhu/čepu nekadašnjeg aktivnog vulkana koji je danas postao glavnom atrakcijom svih iskusnih penjača. Vrh je nastao nakon erupcije vulkana prije više od 40 milijuna godina kada se magma izlila i iskrčila sve pred sobom stvarajući stupove s više rubova prilikom svog hlađenja. Oko stupova su se mogle pronaći naslage mekšeg kamenja koje su s vremenom erodirale i otkrile ovaj zapanjujući prizor.

5 čudnih prirodnih pojava:

Vražji toranj je prvi proglašeni Nacionalni Spomenik Sjedinjenih Država.

Okamenjena šuma – Ovdje se ne radi o pravoj živoj šumi već o fosilima drveća iz doba triasa (razdoblje prvih dinosaura). Nekada živo drveće potopila je poplava da bi ih zatim prekrio mulj, a rastopljeni minerali ušli su u svaku njihovu poru polagano zamjenjujući organske tvari mineralnima. Oblik i veličina svakog drveta ostala je ista, ali ona su se skamenila i promijenila boju. Ako biste voljeli posjetiti ovaj prirodni fenomen morat ćete se zaputiti u SAD i to u pustinju Arizonu.

Pustinja vrhova – Ovi „pustinjski vrhovi“ nalaze se u Australiji. Iz pustinjskog tla uzdižu se neobični stupovi koji ponegdje dosežu visinu od 4 metra, a nastali su iz školjki. Prije više od 10 tisuća godina školjke su se zdrobile, a na njih je pala kiša i s pijeskom ih preobrazila u vapnenac. Stupove je oblikovala voda koja je kapala kroz školjke.

Kratersko jezero s Čarobnjakovim otokom – Iako izgledom idilično, ovo jezero zapravo je udubina nastala kada se gornji dio vulkana sručio u ispražnjeni prostor ispod sebe čineći ga vrhom manjeg vulkana.

Slapovi rijeke Iguacu – Ovih je slapova 275 te su raspoređeni u obliku potkove, a nalaze se na brazilsko-argentinskoj granici i padaju u kanjon zastrašujućeg imena – Vražje ždrijelo. Slapovi padaju i više od 80 metara u dubinu, a iznad njih nerijetko je moguće vidjeti dugu što pruža veličanstven prizor.

Koje biste mjesto najradije posjetili, a koje izbjegli?

Komentiraj, reci nam svoje mišljenje!
PODIJELI NA FACEBOOK
Web stranica TRENDINATOR.HR koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje moguće korisničko iskustvo. Kliknite na gumb “Slažem se” kako biste se složili s politikom kolačića i uvjetima korištenja web stranice. Sve informacije o možete pročitati na Informacije o kolačićima i Uvjeti korištenja web stranice.
PRETPLATI SE…
…besplatno je!

Pročitajte prvi,
NOVE ČLANKE, OBJAVE I ZANIMLJIVOSTI