fbpx

Poreč, poznati biser Istre kojemu se uvijek rado vraćamo

PODIJELI NA FACEBOOK

Poreč je grad dobro poznat brojnim turistima kao biser Istre, a smjestio se na zapadnoj obali čarobnog hrvatskog poluotoka. Ovaj prekrasni povijesni grad svojom ljepotom očarava svakoga tko odluči ovdje ljetovati ili ga barem posjetiti na jedno prijepodne. Zanimljivost koja se veže uz Poreč svakako je to da su se u prošlosti u okolnim mjestima današnjeg grada naselili Ilirski stanovnici Histri. Pronađeni su podaci iz 4. i 6. st.pr.Kr. koji svjedoče o postojanju malog ribarskog naselja, a arheološki nalazi potvrđuju da su ljudi živjeli na ovom mjestu.

Poreč
Poreč

Poreč je povijesni grad čija će vas prošlost očarati

Grad je poznat kao prirodna luka pa stoga ne čudi da je u drugom stoljeću pr.n.e. izgrađeno rimsko naselje koje je ubrzo postalo vojnom utvrdom čija se baština može vidjeti i danas: prisutan je geometrijski raster ulica s Forumom u sredini te okosnicama Cardom Maximusom i Decumanusom. Poreč je već u 12. stoljeću imao gradsku samoupravu, a prvi statut grada potječe vjerojatno iz 1250. godine.

Eufrazijeva bazilika
Eufrazijeva bazilika

U vrijeme progona kršćana u trećem stoljeću, Poreč je imao svog biskupa, a prvi porečki biskup Mavar nakon mučeničke smrti postao je zaštitnikom grada Poreča. Upravo na mjestu na kojemu je biskup Mavar podnio svoju mučeničku smrt izgrađena je u šestom stoljeću Eufrazijeva bazilika koja se danas nalazi pod zaštitom UNESCO-a kao izuzetno važan spomenik graditeljske baštine. Ako vas put povede u Poreč ovu ćete građevinu svakako morati posjetiti jer se radi o spomeniku koji je postao svojevrsnim simbolom Poreča, ali i jednim od najpoznatijih turističkih arhitektonskih atrakcija.

Poreč:

1997. godine Eufrazijeva bazilika uvrštena je na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Poreč je bio grad nad kojim su vlast imali različiti vladari, a najdulje mletački duždevi koji su gradom vladali punih 530 godina. Ugled grada narastao je posebice kada je u Austrougarskoj Monarhiji 1861. godine postao glavni grad Istre sa sjedištem regionalne vlasti – Istarskog sabora. Prošlo je mnogo stoljeća i stranih vladara dok konačno nije pripao Hrvatskoj 1934. godine kada smo se još nalazili u sastavu Jugoslavije.

Povijesna baština Poreča koju svakako treba posjetiti

Okrugla kula sagrađena je 1475. godine pokraj ranije, koja nije sačuvana. Gradnju je inicirao tadašnji gradski načelnik Pietro de Mula. Nakon obnove kula je pretvorena u ugostiteljski objekt – bar u središnjoj prostoriji i na osmatračnici. U unutrašnjosti kule sačuvani su otvori puškarnice i izvorne strme kamene stube.

Gotička palača nastala 1473. godine izgrađenog u stilu cvjetne gotike s raskošnim kamenim pročeljem. Palača ima dva kata, a fasada je razigrana ukrašenim jednostrukim i trostrukim prozorskim otvorima.

Barokna palača iz 1719. godine pripadala je obitelji Sinčić, dok se danas u njoj smjestio Zavičajni muzej Poreštine u kojemu se čuvaju arheološki nalazi iz Poreča i okolice, od pretpovijesti do novijeg doba, potom važne povijesni dokumenti i povijesna biblioteka. Zatvoren je za publiku zbog obnove zgrade i izrade novog stalnog muzejskog postava.

Palača Vergottini barokna je građevina iz 18. stoljeća, danas podijeljena u niz prizemnih lokala. U privatnom je vlasništvu pa je nije moguće razgledavati iznutra, ali i sam pogled izvana dovoljan je da vidite njezinu ljepotu.

Romanička kuća nastala u sredini 13. stoljeća, uz Kanoniku najstarija sačuvana kuća u Poreču. Obnavljana je u 20. stoljeću kada je dobila drveni balkon, koji je skrenuo pažnju s lijepe bifore na katu. U današnje vrijeme u prizemlju ljeti ovdje možete kupiti suvenire, a na prvom i drugom katu postavljena je etnografska zbirka.

Antičke vile nalaze se na rtu Sorna i poluotoku Lorun, a radi se o ostacima antičkih vila. Po veličini i vrsti ostataka nalazi na poluotoku Lorun mnogo su zanimljiviji jer je on dobrim dijelom istražen pa su stručnjaci ostatke primjereno prezentirali i označili kako bi posjetitelji što lakše razumjeli priču. Radi se o velikoj rustičnoj vili s nizom gospodarskih zgrada za proizvodnju ulja, jedne od najvećih manufaktura za proizvodnju amfora za transport ulja i podmorskim ostacima jednog od najvećih antičkih uzgajališta riba na Mediteranu. Na rubu naselja Červar Porat možete pogledati ostatke antičke keramičke peći.

Komentiraj, reci nam svoje mišljenje!
PODIJELI NA FACEBOOK
Web stranica TRENDINATOR.HR koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje moguće korisničko iskustvo. Kliknite na gumb “Slažem se” kako biste se složili s politikom kolačića i uvjetima korištenja web stranice. Sve informacije o možete pročitati na Informacije o kolačićima i Uvjeti korištenja web stranice.
PRETPLATI SE…
…besplatno je!

Pročitajte prvi,
NOVE ČLANKE, OBJAVE I ZANIMLJIVOSTI