fbpx

Kriptovalute – Digitalni novac budućnosti?

PODIJELI NA FACEBOOK
Kriptovalute su virtualne tj. digitalne valute koje se koriste kao sredstvo razmjene. Osmišljene na način da koriste kriptografske algoritme za osiguranje, provjeru transakcija i kontrolu stvaranja novih jedinica određene kriptovalute. U suštini one su ograničeni unosi u bazu podataka koje nitko ne može promijeniti ukoliko se ne ispune određeni uvjeti.
Ima sve osobine prave valute osim što iza kriptovalutane stoje autoriteti poput države i postoje samo u elektronskom obliku.
Kriptovalute - Digitalni novac budućnosti?
Kriptovalute - Digitalni novac budućnosti?

Početak priče digitalnog novca

Ideja virtualnog novca nikad nije bila novost. Postojali su mnogi pokušaji da se stvori kriptovaluta ali kao u svim počecima stvaranja, dolazili su problemi. Kreaciju digitalnog novca pratio je problem krivotvorenja i kopiranja istog što je značilo razvoj sistema sigurnosti.
Rješavanje tog problema značilo bi postojanje neovisne treće stranke odnosno centralnog servera koji bi sadržavao sve informacije o iznosima i transakcijama. Mana ovog rješenja je što bi to i dalje bio sustav autorizacije koji bi imao potpunu kontrolu nad svime kao i sve osobne podatke o korisnicima.
Ideja virtualne valute je bila da eliminira potpunu kontrolu nad transakcijama stoga rješenje centralnog servera u početku je bilo odbačeno.
Blockchain Kriptovalute
Lanac Blokova "Blokchain"
2008 godine na scenu dolazi najpoznatija kriptovaluta Bitcoin. Mreža kriptovaluta koja nije centralizirana i u kojoj svaki korisnik mora izvršiti svoj posao kako bi sustav funkcionirao. Sve se to odvija preko sistema nazvanog „lanac blokova“ (blockchain), on sadrži sve informacije o svim transakcijama koje su se ikada dogodile i dostupne su svima. Svaka transakcija sadrži datoteku s informacijama koja sadrži sigurnosni ključ (adresu virtualnog novčanika) pošiljatelja i primatelja te iznos kriptovalute koji se šalje.
Svaka transakcija emitira se u globalnu mrežu i mora se verificirati kako bi bila valjana.

Verificiranje transakcija (Rudarenje)

Rudarenje ili "mining" kriptovalute
Rudarenje ili "mining" kriptovalute
Sigurno se čuli za poznati pojam koji se usko veze uz kriptovalute, rudarenje. Rudarenje ili „mining“ je rješavanje složenih matematičkih zadataka (kriptografskih slagalica). Koje rade način da uzimaju podatke o transakciji i šalju potvrdu o legitimitetu diljem mreže. Svaki potvrđeni podatak ulazi u bazu podataka što automatski potvrđuje transakciju. Svaki rudar „miner“ koji je bio u sustavu rješavanja slagalice nakon uspješnog rješenja nagrađen je dijelom iznosa kriptovalute koju rudari.

Kriptovalute:

“Rudarenje” Bitcoina godišnje koristi više električne energije nego cijela država Argentina.

Kriptovalute koje su prisutne na tržištu

Prije samo nekoliko godina cijelu dominaciju držala je jedna jedina kriptovaluta, Bitcoin. Kako su godine odmicale tržište kriptovaluta naglo je poraslo. Trenutno ukoliko uzmemo najnovije podatke (Siječanj 2021) na globalnoj mreži postoji više od 4000 različitih vrsta kriptovaluta.
Ovo su jedne od najpoznatijih:

1. Bitcoin (BTC)

Prva kriptovaluta, nastala 2008 godine. Pravi identitet tvorca Bitcoina je nepoznat ali se zna njegov pseudonim, Satoshi Nakamoto. Trenutno ima najveću mrežu korisnika i većina Internet trgovina prihvaća bitcoin kao valjanu valutu naplate.
Kriptovaluta Bitcoin - Logo
Bitcoin

2. Ethereum (Ether)

Ethereum je druga najvrjednija kriptovaluta nakon bitcoina. Kreirao ju je Vitalik Buterin 2015 godine i mnogo je više od virtualne valute. Sistem Ethereuma bazira se na „lancu blokova“ (blockchainu) za kreiranje ne centraliziranih aplikacija i pametnih ugovora. Ether je kriptovaluta koja se koristi za sve transakcije na lancu blokova Ethereuma.
Kriptovalute - Ethereum Logo
Ethereum

3. Ripple (XRP)

Ripple je jedinstvena kriptovaluta koja je bazirana za rješavanju problema usko vezanih za međunarodne platne transfere. Na tržište je izašla 2015 godine od tvrtke Ripple Labs. Kako bi osigurala brze i jeftine transfere novaca u međunarodnom platnom prometu.
Kriptovalute - Ripple Logo
Ripple

4. Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash je kriptovaluta nastala 2016 godine od samog Bitcoina. Razlog nastajanja su bile nesuglasice u kodiranju Bitcoina između zajednice razvojnih programera. Bitcoin Cash nastao je radi rješavanja postojećih problema s kojima se susreo Bitcoin vezanih za skalabilnost i troškove naknade za transakciju.
Kriptovalute - Bitcoin Cash Logo
Bitcoin Cash

5. EOS

EOS je nastao 2017 godine, kreirao ga je Dan Larimer koje je ujedno i osnivač burze za kriptovalute (Bitshares) i blog web stranice koja je temeljena na temama za Lanac Blokova (Steemit). EOS je platforma je namijenjena razvojnim programerima za kreiranje ne centraliziranih aplikacija s ogromnim napretkom u pristupu i tehnologiji
Kriptovalute - EOS Logo
EOS
Trend kriptovaluta raširen je diljem svijeta, postoje brojne mogućnosti i svrhe koje se vežu za ovu vrstu digitalnog novca. Neke od njih su korištenje kao valuta naplate, trgovina, rudarenje, investiranje itd.
Trenutne vrijednosti kriptovaluta pronađite na:
Kriptovalute uzimaju veliki udio vrijednosti financijskog tržišta, što pokreće glasine „Hoće li ovakve valute u budućnosti eliminirati gotovinu?“
Na ovakva kompleksna pitanja odgovor nemamo ali sigurni smo da će vrijeme pokazati svoje.

Mislite li da će kriptovalute zamijeniti gotovinu?

Komentiraj, reci nam svoje mišljenje!
PODIJELI NA FACEBOOK
Web stranica TRENDINATOR.HR koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje moguće korisničko iskustvo. Kliknite na gumb “Slažem se” kako biste se složili s politikom kolačića i uvjetima korištenja web stranice. Sve informacije o možete pročitati na Informacije o kolačićima i Uvjeti korištenja web stranice.
PRETPLATI SE…
…besplatno je!

Pročitajte prvi,
NOVE ČLANKE, OBJAVE I ZANIMLJIVOSTI