fbpx

Čudna strana evolucije: Pročitajte o životinjama koje glume smrt

PODIJELI NA FACEBOOK
Tijekom milijuna godina postojanja našeg planeta na njemu su se razvile mnoge vrste životinja. Od svih načina na koje su životinje evoluirale kroz povijest ova čudna strana evolucije jedna je od najkreativnijih ali i najrizičnijih. Glumljenje smrti ono je što nas je danas posebno zaintrigiralo pa Vam donosimo neke zanimljive činjenice.
Čudna strana evolucije: Ptica glumi da je mrtva
Čudna strana evolucije:
Ptica glumi da je mrtva

Kojim je sve životinjama ova čudna strana evolucije korisna?

Znanstveno poznat kao tanatoza ili tonička nepokretnost, ova čudna strana evolucije događa se u čitavom životinjskom carstvu, od ptica preko sisavaca do riba. Možda je najpoznatiji „lažni smrtnik“ sjevernoamerički oposum iz Virginije, koji otvara usta, plazi jezik, isprazni crijeva i izlučuje smrdljive tekućine kako bi uvjerio grabežljivca da je mrtav.

Zmija koja se pravi da je mrtva
Zmija koja se pravi da je mrtva

Čudna strana evolucije:

Riječ thanatosis kombinacija je grčkih riječi thanat(o), što znači „smrt“, i -ō-sis, značenja „proces“ – a njihova kombinacija prevodi se kao „izvršiti smrtnu presudu.“
Zamorci te mnoge vrste kunića pretvaraju se mrtvi, kao i zmije, poput teksaške indigo zmije. Ptice koje glume smrt su japanske prepelice, domaće kokiši i divlje patke. Neki se morski psi čak pretvaraju da plivaju trbuhom: Ako se prevrnu na leđa i na trenutak suzdrže, limunski morski psi postat će mlitavi, pokazujući otežano disanje i povremeno drhtanje. Deseci beskralježnjaka prakticiraju toničnu nepokretnost, što ih čini najčešćim – ili barem najproučenijim – vrstama koje to čine.
Žaba koja se pravi da je mrtva
Žaba koja se pravi da je mrtva
Općenito, znanstvenici ne znaju dovoljno o ovom fenomenu, kaže Rosalind Humphreys, studentica poslijediplomskog studija na Sveučilištu St. Andrews u Ujedinjenom Kraljevstvu. U divljini je teško zabilježiti ove pojave, a postoje etičke zabrinutosti oko stvaranja laboratorijskih pokusa u kojima grabežljivci napadaju plijen.
Ono što je poznato:
1.
Mnogi insekti glume smrt nakon što ih je zgrabio grabežljivac, fenomen koji se naziva nepokretnost nakon kontakta. Nepokretnost nakon kontakta razlikuje se od trenutka mirovanja. To je često nehotična fiziološka promjena, poput usporavanja otkucaja srca.
2.
Iako se većina stvorenja pravi mrtvima ne bi li izbjegla smrt, druga su pronašla alternativnu upotrebu tehnike – ženke nekih pauka jedu mužjake svoje vrste pa su oni razvili strategiju kojom će izbjeći to da postanu plijenom na način da oko sebe skupi hranu te se za nju zalijepi, a zatim glumi da je mrtav. Ženka zatim dolazi i kada krene jesti on naglo oživi i pokuša se pariti s njom.
3.
S druge strane nalazi se ženka močvarnog vretenca koja se trudi pomoću ove tehnike izbjeći parenje: ona prestaje letjeti i sruši se na zemlju kako bi pobjegla agresivnim mužjacima.
4.
Srednjoamerički ciklidi pretvaraju se da su mrtvi na dnu jezera kako bi namamili ribu i drugi plijen. Kad se riba približi ciklid se probudi i napadne.

Zanima li Vas koje još životinje glume smrt zbog bilo kojeg od gore navedenih razloga?

Komentiraj, reci nam svoje mišljenje!
PODIJELI NA FACEBOOK
Web stranica TRENDINATOR.HR koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje moguće korisničko iskustvo. Kliknite na gumb “Slažem se” kako biste se složili s politikom kolačića i uvjetima korištenja web stranice. Sve informacije o možete pročitati na Informacije o kolačićima i Uvjeti korištenja web stranice.
PRETPLATI SE…
…besplatno je!

Pročitajte prvi,
NOVE ČLANKE, OBJAVE I ZANIMLJIVOSTI