fbpx

Uzgoj mini povrtnog vrta u stanu, na balkonu ili terasi (sve što trebate znati)

PODIJELI NA FACEBOOK
Možda ste skeptični za uzgoj mini povrtnog vrta u vašem stanu, balkonu ili terasi. Ovdje smo da vam kažemo da je to sjajna ideja. Ispostavilo se da postoji niz biljaka koje odlično uspijevaju u teglama ili posudama.
Kako uzgojiti mini vrt u stanu
Kako uzgojiti mini vrt u stanu, na balkonu ili terasi
Ukoliko ste početnik sjajna vrsta biljaka za uzgoj su začinsko bilje. Ne zauzimaju previše prostora i ne zahtijevaju previše vremena oko uzgoja, a toliko je načina da ih dobro iskoriste u kuhinji. Govorimo o kopru, bosiljku, ružmarinu i sličnim začinskim biljkama.

U što posaditi (tegle, teglice, posude)?

Prije nego što počnete saditi morate odabrati posude koje želite koristiti. Vrsta i veličina posude mogu utjecati na njegu koja je potrebna vašem vrtu, zato svakako odaberite posude koje će odgovarati vašem prostoru i povrću koje želite uzgajati.
Uzgoj mini povrtnog vrta: Tegle i posude za povrće i začine
Uzgoj mini povrtnog vrta: Tegle i posude za povrće i začine
Ukoliko niste još sasvim sigurni u kojoj vrsti posude uzgajati povrće, ne brinite se. Obično će vam biti više stalo do ovoga nego što će to biti vašim biljkama.
Većina povrtnih biljaka nije izbirljiva oko vrste posude u kojoj raste. Jedini osnovni zahtjevi su da tegla ili posuda bude dovoljno velika  i da ima odvodne rupe kako bi višak vode mogao pobjeći.
Što se tiče veličine posude, što je teglica veća to je bolja, pogotovo za početnike. Razlog je u tome što velike posude drže više zemlje i dulje će zadržavaju vlagu, tako da ne morate toliko zalijevati. Potražite spremnike širine najmanje 10 centimetara i dubine od 12 centimetara.
Uzgoj mini povrtnog vrta: Uzgoj rajčice
Uzgoj mini povrtnog vrta:
Uzgoj rajčice
Uzgoj mini povrtnog vrta: Uzgoj začinskog bilja
Uzgoj mini povrtnog vrta:
Uzgoj začinskog bilja
Slobodno možete razmišljati izvan tipične okrugle posude za cvijeće.
Neka vaša kreativnost preuzme ulogu u planiranju i potražite neku staru stvar koja bi mogla super koritit za vašu svrhu.

Kakvu zemlju koristiti u vašem vrtu?

Iako povrću nije toliko bitno u kakvoj se teglici nalazi. Zemlja u kojoj se nalazi biljci je jako važna. Zemlja mora biti takva da omogući višku vode da iscuri.

Zemlja za uzgoj povrća
Zemlja za uzgoj povrća
Vaše povrće najbolje će se snaći u smjesama zemlje koje su posebno izrađene izrađene za sadnju u teglama. Možete ih pronaći vrlo lagano u većim trgovinama na vrtnom odjelu ili u vašem lokalnom rasadniku.

Uzgoj mini povrtnog vrta:

Na jednoj čajnoj žličici zemlje nalazi se više mikroorganizma nego što je ljudi na svijetu.
Postupak je da napunite posude tako da je tlo najmanje 2-3 centimetra ispod ruba (taj dodatni prostor na vrhu dat će vam mjesta za zalijevanje bez prelijevanja posude). Bitno je da zalijte zemlju neposredno prije sadnje.

Koje biljke posaditi?

Odabir biljaka čisto je na vama. Za početak razmislite o tome što volite jesti. Pošto većina povrća ima slične potrebe za njegom (puno sunca i dobro tlo).
Biljke koje najbolje uspjevaju u posudama:
Začinsko bilje
ZAČINSKO BILJE
Rajčica (razne vrste)
RAJČICA
Krastavci
KRASTAVCI
grah ili grašak
GRAH ILI GRAŠAK
Paprika (razne vrste)
PAPRIKA
Razne Salate
RAZNE SALATE

Kako se brinuti o vrtu?

Zalijevanje je najvažnija stvar na koju morate paziti u svom povrtnom vrtu.
Stoga redovito pregledavajte svoje povrće kako biste bili sigurni da se zemlja nije osušila. Provjerite tako da zabijete prst u zemlju, ako je suho, vrijeme je za zalijevanje. Kako bi se spriječilo da biljka uvene.
Zalijevalje vrta
Briga i zalijevalje vrta
Kako bi vaš vrt bio najproduktivniji, pripazite na korov i ostale štetočine.
Iako biljke u kontejnerima obično nisu podložne bolestima kao sorte uzgajane vani u zemlji, ipak bi bilo korisno pripaziti na probleme.
Uklonite ili tretirajte biljke koje pokazuju znakove bolesti ili oštećenja od insekata.

Savjeti za berbu povrća

Berba je zadnji korak, onaj koji najviše zadovoljava. Poberite svoje usjeve čim dosegnu veličinu s kojom ste zadovoljni.
Većina biljaka proizvest će više plodova i bit će produktivnija ako berete rano i često.
Berba povrća u vrtu
Berba povrća u vrtu
Puštanje biljaka da “odu u sjeme” često će uzrokovati pad broja plodova.
Kada berete bilo što osim korijena, dobro je koristiti škare ili nož kako biste uklonili ono što vam treba.
Imajte na umu ukoliko pokušate otkinuti lišće ili plodove, riskirate oštetiti biljku, stoga pri berbi povrća malo pripazite.

Imate li vi kakav svoj savijet za uzgoj mini povrtnog vrta?

Komentiraj, reci nam svoje mišljenje!
PODIJELI NA FACEBOOK
Web stranica TRENDINATOR.HR koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje moguće korisničko iskustvo. Kliknite na gumb “Slažem se” kako biste se složili s politikom kolačića i uvjetima korištenja web stranice. Sve informacije o možete pročitati na Informacije o kolačićima i Uvjeti korištenja web stranice.
PRETPLATI SE…
…besplatno je!

Pročitajte prvi,
NOVE ČLANKE, OBJAVE I ZANIMLJIVOSTI