fbpx

Stari grad dvorac Lukavec – Skriveni biseri Lijepe naše

PODIJELI NA FACEBOOK

Vikend je ono doba u tjednu kada imamo vremena za sebe i istraživanje stvari koje nas vesele. Obilazak dvoraca i ruševina u našoj domovini jedan je od najboljih načina relaksacije jer u sebi objedinjuje kulturu, povijest, prirodu i mir budući da se radi o mjestima koja rijetko kada vrve ljudima – ovog vikenda odabrali smo Stari grad dvorac Lukavec. Mjesto je to na koje se dolazi odmoriti dušu i jednostavno uživati u trenutku, a što je u današnjem ubrzanom svijetu postalo luksuzom – posebno ako Ste osoba koja živi u velikom gradu kao što je Zagreb.

Stari grad Dvorac Lukavec
Stari grad Dvorac Lukavec
(Foto: zhrmku.org.mk)

Nekoliko zanimljivosti iz povijesti dvorca Lukavec

Ovog tjedna odlučili smo posjetiti utvrdu u Lukavcu koja nam se učinila zanimljivom upravo radi svoje nepretencioznosti i malenog parka koji ga okružuje, a koji nije osobito dorađivan niti je priroda u njemu narušena s previše betona. No, prije nego Vam dočaramo kakav je bio ovaj kratki izlet reći ćemo nešto o povijesti dvorca što smo naučili čitajući službenu stranicu turističke zajednice Velike Gorice i portal Kronike Velike Gorice:
Povijest dvorca Lukavec
Povijest dvorca Lukavec
(Foto: Kronike Velike Gorice)
Stari grad dvorac Lukavec jedina je obrambena utvrda u Turopolju, u pisanim se izvorima prvi puta spominje 1256., no točna godina izgradnje ustvari nije poznata. Prvobitna građevina, koja je s vremenom uništena, bila je podignuta od hrastovine o čemu svjedoče ostaci palisada i konstrukcije prilaznog drvenog mosta koji su otkriveni tijekom novije obnove.

Stari grad dvorac Lukavec:

Nekoć su se upravo na tom mjestu održavala suđenja vješticama, a dokaz tomu je i „coprnički“ zatvor koji se nalazi u prizemlju kaštela.
Sagrađen je uz potok Lukavec u naselju Lukavec, čije ime dolazi od „Luka“ – zemlja uz vodu. Ne zna se točna godina izgradnje dvorca, ali zapisano je da je građen između 1474. i 1479. godine. Turopoljci su se bojali za svoje vrijednosti (većinom se radilo o vlasničkim spisima i poveljama te raznim odredbama važnim za taj kraj) spremljene u arhivu unutar dvorca. Kako bi ih osigurali, za pomoć su zamolili medvedgradskog gospodara Ivana Tuza. On je poslao svoje vojnike u dvorac Lukavec – međutim, oni su dvorac prisvojili u ime Ivana Tuza. Nakon Ivana Tuza, dvorac je mijenjao vlasnike, ali dugo se nije vratio u Turopoljske ruke. Njime su vladali razni banski i kraljevski veleposlanici, od kojih je posljednji bio Nikola Zrinski.
Jezero oko dvorca Lukavec
Jezero oko dvorca Lukavec
Stari grad dvorac Lukavec: Grb dvorca
Grb dvorca lukavec

(Foto: Antonio Šiber)

Kada se stane ispred dvorca pogled pada na prostor iznad vrata gdje se nalazi uklesani grb Plemenite općine turopoljske kojeg pridržavaju dva lava i natpis Insignia Universitatis Nobilum Campi Turopolya 1752., a uzdiže se i toranj u kojem se nalazi kapelica sv. Lucije, zaštitnice Turopolja.

Stari grad dvorac Lukavec - Idealno mjesto za vikend bijeg u prirodu!

Ovaj izlet doživjeli smo kao posebno lijepo iskustvo budući da smo osim u prirodi koja okružuje dvorac mogli uživati i u samoći i spokoju budući da se Stari grad dvorac Lukavec nalazi malo dalje od kuća stanovnika toga kraja. Do njega je vrlo lako doći automobilom te postoji više mjesta na kojima se možete parkirati ali da tijekom cijelog posjeta automobil imate na oku. Cijeli dvorac i maleni divlji park oko njega možete proći pješke, ali svakako obujte udobnu obuću budući da se radi o zemljanom terenu sa svim svojim prednostima i manama.

Dojmio nas se i drveni most preko kojeg se s jedne strane može doći do dvorca, a koji je savršeno mjesto za fotografiranje u što smo se i sami uvjerili budući da nismo mogli odoljeti svojoj ovisnosti o fotografiranju. Pored mosta nalazi se i dio srušenog drveta s korijenom čija je veličina nevjerojatna što nas navodi na zaključak o tome da se radi o drvetu poprilične starosti koje je vjerojatno svjedočilo mnogim povijesnim događajima ranije spomenutim u tekstu. Budući da se radi o šupljem drvetu u njega je moguće ući i također fotografirati se (samo najprije provjerite da unutra ne živi kakva životinjica koja Vas tamo ne želi hahaha).

Kada se približite dvorcu jasno je vidljivo da se radi o utvrdi koja je bila obnavljana te njezina obnova još traje, međutim nedavni potresi koji su zahvatili to područje uzeli su danak i obnovu poslali nekoliko koraka unazad budući da na vratima dvorca sada stoji naljepnica koja dvorac označava kao trenutno neupotrebljivu građevinu te zbog toga nismo mogli ući u njega. Doduše, ono što smo uspjeli jest uhvatiti nekoliko fotografija kroz otvore na zidovima (puškarnice) koje možete vidjeti u galeriji fotografija.

Znate li za neki sličan dvorac u Vašoj blizini?

Ili možda na umu imate neku drugu zanimljivu vikend destinaciju?

Komentiraj, reci nam svoje mišljenje!
PODIJELI NA FACEBOOK
Web stranica TRENDINATOR.HR koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje moguće korisničko iskustvo. Kliknite na gumb “Slažem se” kako biste se složili s politikom kolačića i uvjetima korištenja web stranice. Sve informacije o možete pročitati na Informacije o kolačićima i Uvjeti korištenja web stranice.
PRETPLATI SE…
…besplatno je!

Pročitajte prvi,
NOVE ČLANKE, OBJAVE I ZANIMLJIVOSTI