fbpx

Risnjak – San svakog radoznalog planinara

PODIJELI NA FACEBOOK

Planina i nacionalni park Risnjak san je planinara za što postoje i mnogobrojni razlozi u koje ćete se uvjeriti u ovom tekstu. Ako ste vi jedna od onih osoba koja vrlo rado spaja prirodu s tjelesnom aktivnošću te traži i edukativne sadržaje koji će obogatiti njezino znanje – možda je vrijeme da posjetite Risnjak. Ovaj predivni nacionalni park smjestio se u blizini grada Delnica, a status nacionalnog parka dobio je davne 1953. godine. Risnjak je većinom prekriven šumama, ali ako se uspijete popeti do vrha (na njega se može stići samo pješice) otvorit će vam se pogled na krške stijene, a osim toga, odavde je moguće vidjeti i more budući da je vrh od mora udaljen svega 13 kilometara.

Risnjak - san planinara

Risnjak - san planinara i turista koji vole prirodu

Risnjak obiluje padalinama – snijegom i kišom. Važno je napomenuti da se radi o planini na kojoj padne najviše kiše i snijega u usporedbi s cijelom Hrvatskom, a zato što je građena od vapnenačkih stijena koje propuštaju padaline one se slijevaju u podzemlje. Najčešće šume su one bukove, ali mogu se pronaći i stabla jele. Svakako, ne smijemo zaboraviti i na stanovnike ovih očaravajućih šuma – medvjede, vukove, kukce, ptice, gmazove i risove.

Risnjak - san planinara:

Planina je dobila ime po svom šumskom stanovniku risu.

Iako posjet ovom nacionalnom parku ne trebate isključiti niti u jedno godišnje doba, za one neiskusnije možda bi ipak bilo najbolje da se za avanturu odluče ljeti kada su temperature na ovim visinama ugodnije, a uspon lakši budući da je Risnjak zimi obavijen snijegom koji prekriva staze pa je teško razabrati kamo one vode.

Risnjak obiluje i mnogim aktivnostima i mjestima koja će se svidjeti svim turistima pa tako za vrijeme vašeg izleta možete odmoriti u planinarskom domu Schlosser u kojemu postoji mogućnost unajmljivanja nekog od 43 ležaja. Dom se grije pomoću peći na drvo cijele zime te je uvijek otvoren kako bi se eventualni putnici mogli ugrijati i odmoriti. U malom goranskom mjestu Crni Lug smjestio se i pansion Risnjak koji nudi 5 dvokrevetnih soba, a u sklopu pansiona nalazi se i restoran tako da nećete ostati gladni.

Za one nemirnijeg duha, Risnjak nudi  brdski biciklizam (najam bicikla košta od 30 do 200 kn) i sportski ribolov (potrebno je platiti ulaznicu u NP u iznosu od 45 kn te 400 kn koliko košta dnevna ribička dozvola). Za one koji preferiraju učenje uz laganu šetnju, idealno bi bilo da posjete Poučnu stazu Lesku na kojoj su prisutne 23 informacijske table, a šetati mogu samostalno ili u pratnji profesionalnog vodiča.

Jeste li već posjetili Risnjak?

Komentiraj, reci nam svoje mišljenje!
PODIJELI NA FACEBOOK
Web stranica TRENDINATOR.HR koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje moguće korisničko iskustvo. Kliknite na gumb “Slažem se” kako biste se složili s politikom kolačića i uvjetima korištenja web stranice. Sve informacije o možete pročitati na Informacije o kolačićima i Uvjeti korištenja web stranice.
PRETPLATI SE…
…besplatno je!

Pročitajte prvi,
NOVE ČLANKE, OBJAVE I ZANIMLJIVOSTI