fbpx

Ovotjedna ideja za vikend izlet: Zeleni vir

PODIJELI NA FACEBOOK

Svaki vikend idealna je prilika za otkrivanje novih ljepota naše domovine, a ovog puta predlažemo posjet prirodnom čudu Zeleni vir. Zeleni vir smjestio se nedaleko Skrada u Gorskom kotaru, a brojnim posjetiteljima svidjet će se to što se do ovog mjesta može doći pješice i automobilom tako da koji god način preferirate ovo mjesto bit će vam dostupno. Budući da je Zeleni vir bogat prekrasnim bukovim šumama u šetnji i planinarenju neće vam nikada biti vruće pa je ljeto zapravo idealno godišnje doba za posjet.

Zeleni vir

Ovo mjesto osvaja na prvu!

Bukve i grabovi naginju se iznad pjenaste rijeke Curak koja udara u obalu i veliko kamenje koje se nalazi u njoj pa je ovo pravo mjesto za one koji uživaju u vizualnim i auditivnim podražajima prirode. Međutim, ova silina rijeke kratkog je vijeka i nakon nekoliko stotina metara teče tiše i mirnije. Voda u rijeci uvijek je ledena pa se zapravo nikada ne možete u njoj okupati, ali nema niti potrebe budući da će vas sam pogled na nju oduševiti. Čak i kada dođe do sušnih razdoblja ova rijeka ne presušuje, a razlog tome je upravo izvor Zeleni vir iz kojeg u sekundi može poteći i 400 litara vode. Izvor počinje u špilji od kuda se u obliku slapa slijeva u jezerce.

Zeleni vir:

Područje Zeleni vir proglašeno je rezervatom prirodnih vrijednosti.

U proljeće za vrijeme proljetnih kiša sve oko Zelenog vira odiše vlagom te se voda može naći i u ravnici na dnu kanjona. Potoci koji teku da bi se na kraju spojili s Curkom, a ispod bogate vegetacije nalaze se lokve vode. Pogled seže na lopuh i polja divljeg luka, mahovinu koja prekriva drveće i kamenje te paprati koje ukrašavaju šumu na svakom koraku.

Još jedna zanimljivost ovog kraja je i Vražji prolaz koji je kako mu i ime govori – prolaz kojim posjetitelji mogu hodati kako bi uživali u prirodnim ljepotama krajolika. Staza kojom se hoda na početku ulazi u uski kanjon u kojem teče potok, a na ulazu posjetitelji odmah mogu vidjeti veliku kamenu liticu. Što se dublje u prolaz zalazi kanjon se počinje sužavati pa se radi o prolazu kojim bi mogli prolaziti samo alpinisti kada ne bi bilo metalnih stepenica. Kada se dospije do vrha prolaza pogled pada na ulaz u špilju koja nosi pomalo komično ime – Muževa hiža. Radi se o velikoj špilji dugoj dvjestotinjak metara u kojoj je moguće vidjeti prirodne špiljske ukrase sige i jezerce u kojemu živi endemska vrsta vodozemca čije je ime čovječja ribica. Vjerujemo da će svi ljubitelji životinja barem jednom u životu poželjeti vidjeti ovu životinjicu koja živi samo kod nas i u susjednoj Sloveniji.

Naravno, nakon što ste obišli sve tajne prolaze i kutke ovoga mjesta ne bi bilo na odmet odmoriti se, a u tome će vam svakako pomoći i dostupnost planinarskog doma s terasom i restoranom. Dom nudi 18 ležaja, 2 dvokrevetne sobe i 2 povoljne sedmokrevetne sobe (dostupne po cijeni od 90 kn po noćenju) ako ste na izlet došli s većom skupinom prijatelja. Pored doma nalazi se ploča na kojoj možete pogledati kartu čitavog područja. Također, mnogima će se svidjeti mogućnost iznajmljivanja doma za cjelodnevni odmor izvan sezone.

Biste li posjetili Zeleni vir i Vražji prolaz?

Komentiraj, reci nam svoje mišljenje!
PODIJELI NA FACEBOOK
Web stranica TRENDINATOR.HR koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje moguće korisničko iskustvo. Kliknite na gumb “Slažem se” kako biste se složili s politikom kolačića i uvjetima korištenja web stranice. Sve informacije o možete pročitati na Informacije o kolačićima i Uvjeti korištenja web stranice.
PRETPLATI SE…
…besplatno je!

Pročitajte prvi,
NOVE ČLANKE, OBJAVE I ZANIMLJIVOSTI