fbpx

10 laži iz djetinjstva u koje smo vjerovali kao mali (Na koju ste vi pali?)

PODIJELI NA FACEBOOK
Jeste li se ikada pitali zašto ste kao djeca vjerovali u neke stvari? Laži iz djetinjstva nešto su s čime smo svi upoznati. Kao odraslim ljudima neke od zabluda  čine nam se suludima ili smiješnima. Kako god, mnoge nas danas zabavljaju. Zato smo se mi prisjetili nekih od njih te Vam u nastavku donosimo 10 laži iz djetinjstva u koje smo vjerovali kao mali.

1. Sjedenje blizu televizora će ti pokvariti vid

Laži iz djetinjstva: Gledanje televizora izbliza
Nemoj gledati televizor tako blizu!

Svi smo prošli fazu u djetinjstvu gdje su nam roditelji govorili ovu poznatu tvrdnju. Nastala je u samim početcima popularnosti televizije. Stvarnost je da ne postoje nikakvi dokazi koji bi učinili ovu tvrdnju istinitom. Istraživanje je proveo Američki zavod za oftalmologiju. Zaključak je bio da se djeca mogu puno bolje fokusirati na objekt ukoliko se nalazi bliže, bez naprezanja kao što je to slučaj kod odraslih. Baš iz tog razloga djeca najčešće sjede blizu televizoru.

2. Ako progutaš žvaku zalijepit će ti se za želudac

Djevojčica puše žvaku
Da se nisi usudila progutati žvaku!
Ukoliko ste čuli ovaj mit znajte da to nije istina. Želudac možda ne može probaviti žvaku kao što probavlja ostalu hranu, ali to ne znači da će ostati u organizmu. Probavni sustav će učiniti svoje i normalnim radom izbaciti strano tijelo iz organizma.

3. Nemoj gledati „U KRIŽ“ jer će ti tako oči ostati

dIjete radi smješne grimase
Ne radi grimase...:!
Ovo je klasična laž iz djetinjstva koju smo često slušali. Kada razmislimo malo bolje shvatit ćemo da su očni mišići koji kontroliraju pokret vrlo fleksibilni i uvijek se vraćaju u prvobitni položaj. Stoga nikad nije bilo opravdog razloga za ovakvu zabludu.

4. Još malo pa smo stigli!

uplakano dijete u automobilu
KOLIKO JOŠ....!!?
Koliko ste se puta pronašli u situaciji gdje ste vozeći se u automobilu pitali roditelje „Koliko još?“ i dobili odgovor „Evo još malo“. Zamislite da ste vi vozač i vozite se u automobilu s djetetom koje je razdražljivo i dosta mu je svega. Koja bi bila alternativa reći uplakanom djetetu „Evo za 2 sata smo na pola puta“ razmislite malo, istina ne bi išla u korist niti djetetu niti vama.

5. Moraš piti mlijeko kako bi narastao

Laži iz djetinjstva: dijete toči mlijeko u ćašu
Od mlijeka se raste!
Svi već znamo da je genetika zadužena za 95% naše visine, ali mlijeko je dobro za djecu. Ako ova mala laž znači da će dijete imati čvršće zube i kosti, roditelji se ne bi trebali osjećati loše što ne govore istinu.

6. Čitanje u mraku će ti oštetiti vid

čitanje knjige u mraku
Ne čitaj u mraku!
Roditelj će pokušati prodati svakakvu priču kad želi dijete poslati na spavanje. Tako je i nastala ova uzrečica. Čitanje u mraku ne stvara trajno oštećenje vida, nego u najgorem slučaju samo napreže oči i može zadati slabiju glavobolju.

7. Ako progutaš sjemenke od voća u želucu će ti narasti drvo

dijete jede lubenicu
Ne jedi koštice!
Koliko god to apsurdno zvuči sada, dok smo bili djeca nije bilo teško povjerovati u ovu tvrdnju. Probavni sustav nije niti malo prijateljsko mjesto da bi se takva stvar mogla dogoditi. Možda su samo roditelji bili oprezni i nisu željeli da se ugušimo ili im je bilo samo dosadno pa su isprobavali našu naivnost.

8. Djed Mraz ti neće donijeti poklone ako si bio zločest

Laži iz djetinjstva: Ako budeš zločest - NEMA DAROVA!
Ako budeš zločest - NEMA DAROVA!
Ovo je bio jedan od mnogih roditeljskih trikova kako bi smirili svoju djecu ili ih naučili lijepom ponašanju. Neki ljudi misle da će ovakve laži i samo postojanje Djeda Božićnjaka imati loš utjecaj na dijete, ali iz ovog primjera vidimo i mnoge pozitivne stvari vezane za ovu tematiku.

9. Donijela te roda

Ako budeš dobar, roda će ti donijeti bracu.

Ovaj mit je bio prisutan stotine, ako ne i tisuće godina u raznim kulturama diljem svijeta. Vrlo česta verzija odgovora na pitanje Odakle dolaze djeca?“ ,možda je  laž, ali uvrštavamo je definitivno u najboljih 10 laži iz djetinjstva.

10. Trgovina s igračkama je zatvorena

Laži iz djetinjstva: Zatvorena trgovina s igračkama
Trgovina - ZATVORENA!
Ono što su zapravo mislili: „Zbilja mi se neda sad ići u trgovinu, a i ne želim se prepirati!“. Klasična laž koju smo slušali kao mali, ali sad tek shvaćamo da su naši roditelji željeli uštedjeti nešto novaca i spriječiti par razočaranih suza.

Laži iz djetinjstva:

Više od 70% roditelja izjavilo je da svoju djecu uče da je laž neprihvatljiva. Unatoč tome, gotovo 80% izjavilo je da su izrekli barem jednu sličnu laž.

Koje ste vi laži iz djetinjstva slušali kao mali?

Ukoliko imate svoju djecu, koju laž volite najviše koristiti?

Komentiraj, reci nam svoje mišljenje!
PODIJELI NA FACEBOOK
Web stranica TRENDINATOR.HR koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje moguće korisničko iskustvo. Kliknite na gumb “Slažem se” kako biste se složili s politikom kolačića i uvjetima korištenja web stranice. Sve informacije o možete pročitati na Informacije o kolačićima i Uvjeti korištenja web stranice.
PRETPLATI SE…
…besplatno je!

Pročitajte prvi,
NOVE ČLANKE, OBJAVE I ZANIMLJIVOSTI