fbpx

Za superhranu tjedna ovog puta biramo – špinat!

PODIJELI NA FACEBOOK
Ovog tjedna u trgovini smo naletjeli na svježi špinat pa smo odlučili podijeliti s Vama njegove dobrobiti i potaknuti i Vas na konzumaciju.
zeleno srce od špinata
Volimo špinat!

Zašto je špinat dobar za naš metabolizam?

Kada god negdje pročitam ili čujem riječ „špinat“ prisjetim se svoje prijateljice iz školske klupe koja je na samu pomisao te riječi uvijek radila grimase. Mrzila je špinat. Jednostavno, to je bilo jelo koje nije nikako mogla probaviti i kada god bi njezina majka za ručak kuhala špinat (na bilo koji način) prijateljica bi me pitala što taj dan kuha moja mama i može li doći k meni – samo kako bi izbjegla tu, njoj izrazito omraženu, namirnicu.
u zdjeli
Ukoliko među vama postoje oni koji se zgražaju na samu pomisao špinata – dopustite mi da Vam pokušam promijeniti mišljenje s nekoliko važnih činjenica o špinatu i beneficijama njegove konzumacije.

Špinat u jednoj čašici sadržava:

7 kalorija, 0.86 grama proteina, 30 miligrama kalcija, 167 miligrama kalija, 0.81 grama željeza, 24 miligrama magnezija
Osim navedenog, namirnica je koja se povezuje s pozitivnim učincima na osobe oboljele od dijabetesa jer sadrži antioksidans poznat pod nazivom alfa-lipoična kiselina, za koji je dokazano da smanjuje razinu glukoze, povećava osjetljivost na inzulin i sprječava oksidativne promjene izazvane stresom. Također, vjeruje se da pomaže u prevenciji raka i astme, a zbog vode i vlakana koja sadrži omogućuje pravilan rad probavnog sustava.

Sadrži velike količine vitamina A koji usmjerava proizvodnju ulja u porama kože i folikula dlake kako bi se koža i kosa vlažile. Kao i ostalo lisnato zelje bogat je vitaminom C koji se pokazao kao presudan za izgradnju i održavanje kolagena koji koži i kosi osigurava strukturu. Nedostatak željeza čest je uzrok gubitka kose koji se može spriječiti odgovarajućim unosom hrane bogate željezom, poput špinata.

zdrav obrok
(Ipak, ni sa špinatom kao ni sa bilo kojom drugom hranom ne valja pretjerati jer ključ uravnotežene prehrane i zdravlja organizma svakako je umjerenost koliko god to zvučalo kao klišej.) Da se malo odmaknemo od znanstvenih činjenica – dobro pripremljen špinat vrlo je ukusan čemu ćete svakako svjedočiti ako zavirite u našu rubriku Gastro u kojoj ovaj tjedan donosimo recept za tjesteninu sa špinatom i šampinjonima.

Kako ga najradije pripremate!?

Komentiraj, reci nam svoje mišljenje!
PODIJELI NA FACEBOOK
Web stranica TRENDINATOR.HR koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje moguće korisničko iskustvo. Kliknite na gumb “Slažem se” kako biste se složili s politikom kolačića i uvjetima korištenja web stranice. Sve informacije o možete pročitati na Informacije o kolačićima i Uvjeti korištenja web stranice.
PRETPLATI SE…
…besplatno je!

Pročitajte prvi,
NOVE ČLANKE, OBJAVE I ZANIMLJIVOSTI