Kada god negdje pročitam ili čujem riječ „špinat“ prisjetim se svoje prijateljice iz školske klupe koja je na samu pomisao te riječi uvijek radila grimase. Mrzila je špinat. Jednostavno, to je bilo jelo koje nije nikako mogla probaviti i kada god bi njezina majka za ručak kuhala špinat (na bilo koji način) prijateljica bi me pitala što taj dan kuha moja mama i može li doći k meni – samo kako bi izbjegla tu, njoj izrazito omraženu, namirnicu.
Osim navedenog, namirnica je koja se povezuje s pozitivnim učincima na osobe oboljele od dijabetesa jer sadrži antioksidans poznat pod nazivom alfa-lipoična kiselina, za koji je dokazano da smanjuje razinu glukoze, povećava osjetljivost na inzulin i sprječava oksidativne promjene izazvane stresom. Također, vjeruje se da pomaže u prevenciji raka i astme, a zbog vode i vlakana koja sadrži omogućuje pravilan rad probavnog sustava.
(Ipak, ni sa špinatom kao ni sa bilo kojom drugom hranom ne valja pretjerati jer ključ uravnotežene prehrane i zdravlja organizma svakako je umjerenost koliko god to zvučalo kao klišej.)
Da se malo odmaknemo od znanstvenih činjenica – dobro pripremljen špinat vrlo je ukusan čemu ćete svakako svjedočiti ako zavirite u našu rubriku Gastro u kojoj ovaj tjedan donosimo recept za tjesteninu sa špinatom i šampinjonima.