fbpx

Važno je znati – Prvi posjet ginekologu

PODIJELI NA FACEBOOK
Prvi posjet ginekologu nešto je o čemu bi se svakako trebalo više govoriti kako mladim ženama to ne bi bio takav stres i razlog za paniku kakav u stvarnosti (mnogima vjerujem) jest. Iz iskustva mnogih bliskih osoba znamo koliko se mlade djevojke boje ovog pregleda pa ga iz tog razloga odgađaju koliko god to mogu. Razloga za to je više i mnogi zapravo u današnjem 21. stoljeću ne bi trebali postojati – od straha da će ih boljeti pa sve do nelagode i straha da će liječnik/ liječnica biti neuljudan. Ali o tome neki drugi put.
Prvi posjet ginekologu
U svakom slučaju, ono što je svakako pozitivno jest prisutnost privatnih ginekoloških poliklinika koje imaju internetske stranice na kojima objavljuju najčešće postavljana pitanja i odgovore na ista pa tako i ona o prvom ginekološkom pregledu. Pristup tim podatcima besplatan je i dostupan svima.

Prvi posjet ginekologu:

Papa test je nužno učiniti s 21 godinom bez obzira na seksualne aktivnosti.

Prvi posjet ginekologu - Odgovori na 2 pitanja koja zanimaju većinu mladih žena

1.) Kada je uopće vrijeme za prvi pregled kod ginekologa?
Prvi ginekološki pregled_Što sve uključuje
Prvi ginekološki pregled: Što sve uključuje?
Danas je preporuka da se pregled obavi oko 18. godine života samo ako je seksualno aktivna ili ima bilo koji od sljedećih znakova ili simptoma: obilan vaginalni iscjedak sa svrbeži, pečenjem ili neugodnim mirisom, nema znakova puberteta (rasta grudi, dlaka ispod pazuha, ili stidne dlake) sa 14 godina, izostanak menstruacije sa 16 godina, redovite menstruacije četiri do šest mjeseci i potom razdoblja dulje od četiri mjeseca bez menstruacije, bolne menstruacije koje dovode do propuštanja škole ili značajno narušavaju normalne aktivnosti, obilna krvarenja, krvarenja koja traju duže od 10 dana, pojavnost znakova trudnoće (izostanak menstruacije, osjetljivost dojki, mučnina).
2.) Kako će izgledati prvi pregled i što je potrebno pripremiti?
Prvi posjet ginekologu dobra je prilika da ginekologinju pitate sve što Vas zanima
Prvi posjet ginekologu dobra je prilika da ginekologinju/a pitate sve što Vas zanima
Potrebno je uzeti medicinsku dokumentaciju (ukoliko pijete neke lijekove ili ste imali bilo kakvu operaciju nekad u životu), koristan bi bio popis datuma menstruacija ako ga vodite, a pregled se može učiniti u bilo kojoj fazi ciklusa. Prvi posjet ginekologu je sjajna prilika da razgovarate sa svojim liječnikom o važnim zdravstvenim problemima, kao što su: rast i razvoj zdravlje dojki, menstruacije, seksualnost, trudnoća i kontracepcija, rizici prijenosa spolnih bolesti uključujući i HPV i prevencija ili savjeti o ginekološkom zdravlju.
Ženski spolni organi
Prvi ginekološki pregled uključuje: pregled vaginalne flore pod mikroskopom, PAPA test (kao probir na abnormalnou morflogiju stanica uzrokovanu HPV-om), pregled opipom kako bismo prepoznali bolnost i ultrazvuk koji Vam omogućava da upoznate svoje unutarnje spolne organe: maternicu, jajovode i jajnike, a liječniku da provjeri oblik maternice-prirođene abnormalnosti ili ciste jajnika).

Užasava li Vas prvi posjet ginekologu ili je to nešto što ćete odraditi bez problema?

Komentiraj, reci nam svoje mišljenje!
PODIJELI NA FACEBOOK
Web stranica TRENDINATOR.HR koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje moguće korisničko iskustvo. Kliknite na gumb “Slažem se” kako biste se složili s politikom kolačića i uvjetima korištenja web stranice. Sve informacije o možete pročitati na Informacije o kolačićima i Uvjeti korištenja web stranice.
PRETPLATI SE…
…besplatno je!

Pročitajte prvi,
NOVE ČLANKE, OBJAVE I ZANIMLJIVOSTI