fbpx

Ugradnja plina u automobil: Odgovorili smo koliko i kada se isplati

PODIJELI NA FACEBOOK

Ugradnja plina u automobil nosi svoje prednosti, ali i nedostatke. U daljnjem tekstu saznat ćete koliko košta i isplati li se.

Autoplin je najčešće poznat pod nazivom LPG (liquified petroleum gas) ili UNP (ukapljeni naftni plin) tj. propan-butan. Ukapljeni naftni plin je mješavina ukapljenih ugljikovodika koji nastaju preradom nafte koji su u normalnom stanju plinovi, ali pri povećanju tlaka prelaze u tekuće stanje.

uštedite na gorivu
Autoplinom uštedite novac za gorivo
Ima vrlo raširenu upotrebu u industriji i domaćinstvu isto kao i zamjena za skuplja automobilska goriva.

Prednosti ugradnje autoplina za okoliš

Ugradnja plina u automobil
Prednost ugradnje autoplina za okoliš
Autoplin smatra se i ekološkim izborom pogonskog goriva. Istraživanja su pokazala da vozila koja voze na plin ispuštaju 14% manje CO2 emisije od vozila koja voze na benzin i 10% manje od vozila na dizel.
Izgaranje autoplina smatra se „čistim“, zato što pri izgaranju stvara manje štetnih čestica za okoliš (nema crnog dima iz auspuha)

Ugradnja plina u automobil:

Prirodni je plin bez boje, okusa, mirisa i otrovnih sastojaka pa je u takvome stanju neprimjetan. Zato mu se za komercijalnu uporabu postupkom odorizacije dodaje posebni upozoravajući neugodni miris (deodorant) kako bi se osjetom mirisa prepoznala njegova prisutnost.

Isplativost plinskog pogona u automobilu

Ukoliko pogledamo prošlost visine cijena plina u široj regiji, ispada da se cijena plina oduvijek kretala u omjeru ½ cijene benzina i dizela. Uzmimo u obzir trenutnu cijenu goriva (Eurosuper 95 – 9,81 kn i Eurodizel 9,74 kn) i autoplina (4,29 kn) dobivamo da je plin trenutno otprilike 55% isplativiji.
Ugradnja plina u automobil
Isplativost ugradnje autoplina
Cijene ugradnje plina kreću se između 3000 do 15 000 kuna, ovisno o tipu vozila, veličini spremnika, motoru automobila i sistemu autoplina.

Nakon koliko vremena se ugradnja autoplina isplati?

Pogledajmo izračun na konkretnom primjeru:
Recimo da imate automobil koji troši u prosjeku 7 litara benzina na 100 km potrošit ćete po najnovijim cijenama 68,67 kuna, a nakon ugradnje plina uzevši u obzir 5% manju iskoristivost plina u usporedbi na benzin, potrošit ćete za istu prijeđenu kilometražu (100 km) 31,51 kunu. Plus uzmite u kalkulaciju da trebate na svaka 10 spremnika plina 1 spremnik benzina.
Autoplin LPG (UNP)
Autoplin LPG (UNP)
Tako da ukoliko uzmemo prosječnu cijenu ugradnje plina sa svim troškovima (9000 kuna), automobil koji troši 7l/100km benzina i 900 km kao prosječnu mjesečnu prijeđenu udaljenost izračun je sljedeći:

Benzin: 7 l/100 km – 68,67 kuna na 900 km – 618,03 kuna

Autoplin: 7,35 l/100 km – 31,53 kune na 900 km – 283,78 kuna

Zaključak: U ovom konkretnom primjeru ugradnja autoplina isplatit će se okvirno za 2 do 2.5 godine.

Ukoliko se odlučite za ugradnju imajte na umu da izgaranje goriva kao što su benzin i dizel stvara više čestica, dok plin koji se smatra „čišćim“ smanjuje broj čestica što štiti motor automobila i produljuje mu životni vijek.
Troškovi ugradnje autoplina nisu mali, ali ukoliko pogledate kalkulaciju ispada da za vozače koji mjesečno prolaze velike udaljenosti autoplin je uvelike isplativija opcija isto i kao za automobile koji imaju veliku potrošnju goriva.
Stoga jednostavnom kalkulacijom isprobajte na svom automobilu isplativost ugradnje i vidite dali ćete ovim izborom rasteretit vaš mjesečni budžet za potrošnju goriva.

Koliko vam se isplati ugradnja plina u automobil?

Jeste li već izračunali svoju uštedu?

Komentiraj, reci nam svoje mišljenje!
PODIJELI NA FACEBOOK
Web stranica TRENDINATOR.HR koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje moguće korisničko iskustvo. Kliknite na gumb “Slažem se” kako biste se složili s politikom kolačića i uvjetima korištenja web stranice. Sve informacije o možete pročitati na Informacije o kolačićima i Uvjeti korištenja web stranice.
PRETPLATI SE…
…besplatno je!

Pročitajte prvi,
NOVE ČLANKE, OBJAVE I ZANIMLJIVOSTI