fbpx

Kunić kao kućni ljubimac: 5 glavnih stvari koje morate znati

PODIJELI NA FACEBOOK
Ukoliko ste jedna od onih osoba koje za sebe traže idealnog kućnog ljubimca, a živite u stanu te nemate veliko dvorište u kojemu bi taj ljubimac mogao slobodno trčati onda pas možda i nije najbolji izbor. Možda bi kunić kao kućni ljubimac bio idealno rješenje za vas.

Jeste li ikada razmišljali o kuniću kao kućnom ljubimcu?

kunić kao kućni ljubimac
Kunić kao kućni ljubimac
Ako niste, pravo je vrijeme da razmislite o tome – ali oprezno! Kao i svako živo biće kunić zahtjeva mnogo brige i pažnje te nikako nije (kako to nažalost nekada biva) poklon djeci za Uskrs koji će ona zanemarivati čim im dosadi.
Radi se o životinjici čiji je prosječni životni vijek i do 10 godina što znači da živi koliko i većina pasmina pasa. Kunići su društvene životinje te je najbolje nabaviti 2 jedinke kako im nikada ne bi bilo dosadno i kako ne bi bili usamljeni – posebno u onom periodu u danu kada vas nema kod kuće jer morate biti na poslu.
par sretnih kunića
Kunić kao kućni ljubimac:
Par sretnih kunića
Ukoliko radite od kuće vaš će kunić biti izuzetno sretan. Međutim, morate biti svjesni toga da je svaki kunić „priča za sebe“ što znači da se njihove naravi razlikuju kao i one ljudi. Postoje kunići koji se vole maziti (iako ne predugo), oni kojima treba mnogo vremena da vam počnu vjerovati, oni koji se često ljute (tada lupkaju stražnjim nogama o pod), oni koji su ponekada agresivni (čest slučaj kod ženki kada ih muče hormoni ili mužjaci kada nanjuše drugog nekastriranog mužjaka), oni koji se boje ljudi…
Mnogo je mogućnosti te zapravo nećete znati kakav je vaš kunić sve dok ne odraste, ali na kraju krajeva nije li tako sa svakim ljubimcem?
Ono što je neophodno ukoliko želite da vam kunić bude kućni ljubimac svakako je posvetiti mu puno pažnje te educirati se o njegovim potrebama.

Kunić kao kućni ljubimac:

Kunići imaju vidno polje od gotovo 360 stupnjeva, stoga im se je nemoguće prišuljati.

Vrlo je važno:

1.

Nabaviti nastambu koja će biti dovoljno velika kako bi vaš kunić imao mjesta za trčanje i igru. Preporučena kvadratura je 2 metra. Osim toga, potrebno je ponekad kunića puštati i izvan nastambe kako bi imao još više mjesta te koristio svoju njuškicu za istraživanje novih prostora.
kunići u svojoj kućici
Kunići u svojoj kućici

2.

Ukoliko kunića planirate puštati u stanu – obavezno „bunnyproofajte“ sve kablove i stvari koje ne želite vidjeti uništene i izgrižene. Kunići su, iako slatki i mekani, vrlo radoznali i pravi mali terminatori koji vole grickati sve pred sobom.

radoznali kunić na stolici
Radoznali kunić na stolici

3.

Vodu i hranu morate staviti u posude koje vaš ljubimac ne može uništiti i izgristi. Plastične posude – veliki NE, keramičke – DA!

kunić u keramičkoj posudici
Keramička posudica: Veliko DA za svakog kunića

4.

Napraviti vremena u danu za druženje s vašim ljubimcem. Kunići mogu postati depresivni ukoliko se netko s njima ne bavi ili nemaju prijatelja kunića s kojim dijele nastambu. Depresivan kunić je nesretan kunić – svakako ne želite da vaš kunić bude nesretan.
djevojčica sa kunićem
Pružite pažnju svom kuniću

5.

Biti spreman na to da kunići relativno dugo žive i kao takvi su višegodišnja obveza. Nemojte nabavljati ovu životinjicu ako niste sigurni da ćete ga željeti i moći uzdržavati tijekom cijelog njegovog života.
obitelj se igra kunićem
Kunići žive u prosjeku isto kao i psi.
ZAINTERESIRANI STE ZA UDOMLJAVANJE KUNIĆA?
Podržite akciju UDOMI – NE KUPUJ
Spasi kunića koji čeka svojeg novog vlasnika!
posjetite stranicu:

Želiš li imati kunića kao kućnog ljubimca?

Komentiraj, reci nam svoje mišljenje!
PODIJELI NA FACEBOOK
Web stranica TRENDINATOR.HR koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje moguće korisničko iskustvo. Kliknite na gumb “Slažem se” kako biste se složili s politikom kolačića i uvjetima korištenja web stranice. Sve informacije o možete pročitati na Informacije o kolačićima i Uvjeti korištenja web stranice.
PRETPLATI SE…
…besplatno je!

Pročitajte prvi,
NOVE ČLANKE, OBJAVE I ZANIMLJIVOSTI